Nuevo colegio





Hola!

Ensimmäisestä kouluviikosta selvitty! Koulu alkaa täällä kahdeksalta aamulla ja loppuu puoli viisi iltapäivällä. Tämän vuoden jälkeen ei oikein viitsi valittaa siitä, että koulu alkaisi Suomessa aikaisin ja kestäisi pitkään. Tunnit kestää myös pidempään, 1.5 tuntia. Jokaisen oppitunnin välissä on 10-60 minuuttia kestävä tauko, jolloin syödään aamupalaa, lounasta tai välipalaa. Chilessä kukaan (paitsi minä) ei syö aamupalaa kotona ennen koulua tai töitä. Kaikki syövät aamupalan koulussa ensimmäisen oppitunnin jälkeen noin kymmenen aikoihin. Kaikki ruoat lounas mukaan lukien tuodaan kouluun kotoa ja lämmitetään mikrossa ruokalassa. Koulussa on tarjolla myös lounasta, mutta se on tarkoitettu vähävaraisille henkilöille eikä se kuulemma ole kovin kummoista.

Tiistaina mentiin luokan kanssa toiseen kaupunkiin, jossa järjestettiin opiskelijamessut. Messuilla esiteltiin yliopistoja ja niiden opinto-ohjelmia niin Chilestä kuin Irlannistakin. Bussimatka kului paikallisen musiikin reggetonin kuuntelussa ja tanssiessa. Meidän luokka osti messujen jälkeen yksisarvisen, Criponsien, ja se toimii nyt luokan maskottina. Retki oli kivaa vaihtelua ensimmäiseen koulupäivään, joka oli aika raskas kaikkien uusien asioiden takia.

Uusia kavereita on tullut myös tosi paljon. Joidenkin kanssa pystyn juttelemaan englanniksi, mutta useimmat eivät osaa enkkua tervehdyksiä enempää niin pitää koittaa selviytyä espanjaksi. Useimmiten asia tulee ymmärretyksi molemmin puolin, mutta joka päivä on hetkiä, jolloin joku kysyy minulta jotain ja katson häntä hyvin hämmentyneenä, sillä en ymmärtänyt mitään.
Kieliä on opetettu molemmin puolin. Sanavarastoni on mm. täyttynyt paikallisilla kirosanoilla ja tervehdyksillä. Olen myös opettanut kavereilleni hieman suomea, mutta he eivät pysty ääntämään kaikkia sanoja oikein.


Koulujärjestelmä on Chilessä aika erilainen kuin Suomessa. Pakollisiin opintoihin kuuluu suomalainen peruskoulu ja lukio. Koulussa käytetään myös koulupukuja kuten kuvista näkyy. Oppitunnit on myöskin aika erilaisia. Koulu alkaa siis kasilta, jolloin kello soi. Opettaja saapuu luokkaan ehkä 10 yli ja pyytää kaikki oppilaat oven ulkopuolelle kahteen jonoon; kuten arvata saattaa tytöt ja pojat omiin jonoihin. Jonojen muodostamisen jälkeen kävelemme opettajan ohi ja kättelemme ja tervehdimme häntä ja menemme takaisin paikoillemme istumaan. Mikä pointti koko jutussa on??? Koko juttuun menee ehkä viisi minuuttia tunnista ja toistamme tämän melkein joka oppitunti, joita on päivässä 5-7 riippuen tunnin pituudesta.

Itse opetus alkaa yleensä 15 minuuttia sen jälkeen kun opettaja on saapunut luokkaan eikä opetus kyllä ole kovin kummoista. Tänään fysiikan tunnilla opettaja piirsi taululle kuvan koverasta peilistä ja siitä pois heijastuvista kynttilän valoista. Tämän jälkeen opettaja vain hengaili loppuajan oppilaiden kanssa. Suomessa meininki on aika erilainen.

Vaikka opettajalla olisi powerpointteja tai tekstejä taululla opetettavaksi, eivät kaikki keskity niihin. Osa nukkuu, osa syö, osa on puhelimella, osa meikkaa tai lakkaa kynsiä eikä opettajaa oikeastaan edes kiinnosta. Käytös näkyy kuulemma oppiaineen arvosanassa sitten.

Koulukavereideni englannin kirjassa luki pari vuotta sitten, että Suomessa koulutus on maailman parhainta ja itse olen kyllä samaa mieltä siitä. Suomessa koulun suhteen ollaan tehokkaita, sillä aikaa ei tuhlata mihinkään ylimääräiseen. Vapaa-aikaa on Suomessa myöskin paljon enemmän, sillä koulu loppuu niin aikaisin Chileen verrattuna. Olen täällä yleensä kotona viideltä ja aurinko laskee jo 18.30. Siinä ei kauheasti tehdä ulkona mitään erityistä ennen kuin tulee pimeä.

Koulurakennus on ihan kiva; kaksikerroksinen rakennus sisäpihalla, liikuntasalilla, ruokalalla ja pienellä pihalla. Yksi ikävä asia on kuitenkin se, ettei koulussa ole lämmitystä. Aamulla lämpötila on aika lähellä nollaa ja hypotermia on läsnä. Luokissa on pieni kaasutakka, mutta se ei kuitenkaan lämmitä koko luokkaa kunnolla. Kaikilla on siis paljon vaatteita päällä. Myös maskottimme Criponsie on löytänyt päällepantavaa ensimmäisenä päivänään oppitunneilla.




Eilen meillä oli liikuntaa tai siis "liikuntaa" miten sitä nyt kutsuisi. Käveltiin pari kierrosta sali ympäri, tehtiin vähän punnerruksia ja vatsalihaksia. Punnerruksia tehtiin aina noin 30 sekuntia ja tämän jälkeen oli 3 minuutin (3 minuuttia!!!!) tauko. Onhan se urheilu aika rankkaa. Tauon jälkeen tehtiin toinen 30 sekuntia, jota seurasi uusi tauko. Koko tunti kului samalla kaavalla. Erilaiset oli liikuntatunnit kyllä Martsarissa. Onneksi vapaa-ajalla pääsee liikkumaan enemmän.

Vaikka koulu onkin ollu pieni (tai oikeastaan aika iso) järkytys, on siellä ollut ihan mukavaa. Pointti on olla kavereiden kanssa ja yrittää oppia espanjaa sitten siinä samalla.

Adios amigos

Kommentit

Lähetä kommentti