Lentämässä

Lentoon lähdössä

Buenas tardes!

Viime perjantaina oli kouluvuoden viimeinen päivä. Tehtiin meidän luokan kanssa completoja koulussa niin että kaikki toi jotain. Completoihin tulee siis tomaattia, paltaa eli avokadoa, nakki, leipä ja ketsuppia yms. Chilessä tomaatit pitää ilmeisesti kuoria tai ainakin kaikki aina kuorii ne. Niiden pinnassa on ilmeisesti niin paljon jotain tuholaistorjunta-aineita ettei pelkkä huuhtelu riitä. Olin itse oppinut vasta pari viikkoa sitten kuorimaan tomaatin, koska ikinä ennen ei ole ollut tarvetta. Tuntui silti ihan kauhealta heittää niin paljon syömäkelpoista ruokaa pois. Perjantaina tehtiin siis niitä completoja yhdessä koulun ruokalassa ja sain opettaa yhdelle mun luokkalaiselle pojalle miten se tomaatti kuoritaan. Hän ei ollut ikinä tehnyt mitään ruokaa, joten sen tomaatin kuoriminen oli ihan uutta. Täällä miehiä näkyy todella harvoin keittiössä. Miehet yleensä hoitaa vain lihan paistamisen. Oon nähnyt mun vaihtoiskän ainoastaan paistavan kananmunia, pilkkovan tomaatin ja avokadon sekä grillaavan lihaa. Machokulttuuri on siis aika voimakas. 



Mun chileserkku eli vaihtosiskojen serkku Daniel on pilotti ja se käy lentämässä pienkoneita tosi usein. Curicóssa on siis lentokenttä. Päästiin sen kyytiin neljän hengen koneeseen Sofin ja Ilonan kanssa. Lento oli ihan huikea kokemus! Maisemat oli tosi hienoja ja oli hauskaa tunnistaa paikkoja ilmasta katsottuna. Mä oon myöskin harkinnut pilottia ammattina niin sen takia lento oli erityisen mielenkiintoinen.


Skyhawk-lentokone



Curicó

Minä, Ilona & Daniel

Viime viikolla käytiin Ilonan kanssa Erikan eli meidän vaihtoäidin koululla. Pidettiin siellä kuudelle eri luokalla sama slides-esitys Suomesta. Pienemmille pidettiin se espanjaksi ja isommille oppilaille espanjaksi ja enkuksi. Niin monta kertaa sen sai esittää että osaan sen jo ulkoa. Esitettiin se nimittäin meidän luokalle jo elokuussa. En aio pitää sitä esitelmää enää ikinä! Pienemmät oppilaat oli tosi innostuneita ja kyseli paljon kaikkea. Esimerkiksi miten vesi lähtee vessasta kun se huuhdellaan sekä haluammeko lapsia. Joidenkin luokkien kanssa otettiin yhteiskuva ja jotkut lapset tuli pyytämään erikseen vielä selfieitä ja nimikirjoituksia. Tuli ihan julkkisfiilis! Meidän vaaleita hiuksia hiplattiin myös aika lailla. Yksi lapsi piirsi meidät paperille ja yksi antoi meille keksejä. En kestä!

Colegio del Boldon oppilaita + pari suomalaista

Erikan koulun lapsilla oli myös vähän aikaa sitten semmoinen tanssiesitystapahtuma Curicon stadionilla. Siellä kaikki luokat esitti jonkun latina-amerikkalaisen tanssin. Katsomo oli täynnä vanhempia ja henkilöitä myymässä sipsejä ja pähkinöitä. Nähtiin Ilonan kanssa jopa meidän tanssiopettaja siellä katsomossa, sillä hänen tytär on Erikan koulussa. Tuntee itsensä oikeasti paikalliseksi kun on paikallisia tuttuja. Meidän iskä Juan tuntuu tuntevan ihan kaikki. Joka kerta kun mennään ihan mihin tahansa paikkaan, niin joku sen tuttu tulee vastaan.

Mario & Luigi -asuiset lapset tanssimassa

Kesäloma on nyt siis alkanut ja paluu koulun tapahtuu maaliskuun alussa. Lähdetään meidän luokan kanssa huomenna Argentiinaan luokkaretkelle San Carlos de Bariloche nimiseen kaupunkiin. Meillä on ollut kauheasti säätöä selittää Chilen viranomaisille, että meillä on jo tarvittavat lupalaput päästä Argentiinaan. Ne on hankittu Chilen suurlähetystöstä viisumin hakemisen yhteydessä. Jokaisella tuntuu silti olevan olleen jotain valitettavaa ja ollaan juostu vaikka missä, jotta saataisiin meidän laput kuntoon näidenkin mielestä. Meidän piti käydä PDI:n eli paikkalisen FBI:n luona teettämässä jotkut identiteetti laput, jotta saataisiin paikallinen kelakortti. Päästäisiin sillä Argentiinaan ilman passia, koska oltaisiin tavallaan chileläisiä. Sitten mentiin siviilipoliisiin teettämään ne kortit. Mun kohdalla kaikki meni ihan hyvin, mutta meidän piti palata sinne PDI:n luo, koska ne oli kirjoittanut Ilonan toisen nimen väärin. Sitten palattiin siviilipoliisiin ja kaikki meni hyvin, paitsi että saadaan ne kortit vasta sen Argentiinan matkan jälkeen. Olipa siis hyödyllinen reissu. No sitten meidän piti käydä siellä Turismo jovenin toimistossa, joka siis järjestää matkan. Kaikki laput oli kunnossa, mutta siitä yhdestä lapusta pitäisi olla kolme alkuperäistä kopiota. Sitä alkuperäistä lappua ei kuitenkaan voi olla enempää kun yksi ja siitäkin on keskustelu chilen suurlähettilään ja Santiagossa yhden virkailijan kanssa, joka laittoi siihen sen virallistamisleiman. Se turismo jovenin tyyppi kuitenkin selitti, että sitä pitäisi olla kolme tai että siitä pitää ottaa kolme alkuperäistä kopiota. Me ollaan otettu niistä lapuista kohta varmaan sata kopiota. Mutta miten ihmeessä voit ottaa jostain lapusta alkuperäisen kopion? Sitten mentiin johonkin toimistoon ottamaan siitä lapusta ne "alkuperäiset kopiot". Siihen kopioon oli laitettu jotain leimoja, että ne kopiotkin oli laillisia. Joo en tiiä, menee vähän yli tämmönen. Mut nyt kaiken pitäisi siis olla, vihdoin ja viimein, kunnossa. Kaikki muuttuu kauhean monimutkaiseksi kun mennään koulun ja matkatoimiston kanssa retkelle. Mähän pääsisin Argentiinaan ihan pelkästään mun passilla ja sillä yhdellä lapulla, jossa on mun vanhempien suostumus siihen.

Ihanaa kuitenkin päästä Argentiinaan, vaikka suurta säätöä onkin ollut. Maisemat googlen perusteella näyttää olevan huikeita!

Adios y hasta luego!

Kommentit